Massages


Thaise massage

Thaise massage is een meer dan 2.500 jaar oude massage. Van oorsprong Indisch, is deze massagevorm samen met de boedistische monniken naar Thailand gekomen. Niet alleen je lichaam, maar ook je geest voelt zich bevrijd. Dat holistische idee - harmonie tussen lichaam en geest - heeft zijn wortels in het boeddhisme.

De Thaise massage is een onderdeel van de Thaise medische en spirituele traditie.  Veel van de kennis van de massage ging echter verloren bij de vernietiging van de oude Thaise hoofdstad, Ayuthaya in 1767. Koning Rama III gaf in 1832 de opdracht de overblijfselen van deze traditie vast te leggen in steen. Deze friezen kunnen vandaag nog steeds bewonderd worden in de Tempel van wat pho in Bangkok. Wie in de Thaise hoofdstad Bangkok de Wat Pho-tempel bezoekt, vindt in de schaduw van de reusachtige liggende gouden boeddha van 15 meter hoog en 46 meter breed de restanten van een school voor traditionele Thaise geneeskunde uit de 18de eeuw. Op de muren zijn nog de instructies voor de studenten geschilderd; ze tonen op anatomische afbeeldingen waar zich de energiepunten in het menselijk lichaam bevinden. De studenten leerden de voorschriften van op de muren uit het hoofd. Overal staan standbeelden in yogahouding. De eeuwenoude traditie wordt in de tempel nog steeds voortgezet. Hoewel het traditioneel door monniken in boeddhistische tempels beoefend werd, is het beroep niet meer beperkt tot de tempelomgeving.

Thaise massage wordt nu overal in Thailand beoefend, op massagescholen, in ziekenhuizen, in hotels, op het strand. Er zijn twee stromingen in de Thaise massage, de noordelijke variant, Nuad Bo-Rarn en de zuidelijke variant ook wel Bangkokstijl genoemd.  Deze laatste is statischer en wordt veelal als pijnlijker ervaren. Beïnvloed door de Chinese en Indische massage en yoga, is dit een vrij stevige massagetechniek waarbij de masseur op de energiebanen masseert en rek- en strekoefeningen uitvoert. De bewegingen lijken vaak sterk op de asanas van yoga en de aandacht voor de drukpunten lijkt op de nadis uit ayurveda en de meridianen uit de Chinese geneeskunst. Het lichaam van de gemasseerde wordt tijdens een massage ook in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men Thaise massage ook wel eens al lachend "yoga for lazy people". Je wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. Je spieren worden gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is. Je ledematen worden gestrekt en uitgerekt, je rug gebogen tot een soepele kromming. Het poogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en deficiënties volgens de energielijnen te weg te werken.

In tegenstelling tot traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruik maakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, bevordert de thaimassage dezelfde punten maar met een helende aanraking. Daarom lijden de punten aan minder spanning, en de levensenergie, of Prana, wordt toegestaan om vrij te bewegen. Samen met het beïnvloeden van de energieke kant, werkt men ook aan het fysieke lichaam. Beginnend bij de voeten en vorderend tot het hoofd, zal het lichaam van de cliënt worden bewogen, worden losgemaakt en worden uitgerekt.


Aroma massage

Olie en Aroma worden bij Thaise massages met name gebruikt voor relaxmassage. De aroma’s zijn rustgevend en zorgen ook na de massage voor een prettige huidgeur. De olie maakt de huid soepel en kan door de massage diep in de huidlaag doordringen. Uw huid vaart daar wel bij. Wij gebruiken dermatologisch geteste en ongeparfurmeerde huidolie. De aroma’s zijn afkomstig uit Thailand.


Thaise voetmassage

Thaise voetmassage is een alternatieve geneeswijze die het natuurlijk genezingsproces en de energiedoorstroming van het lichaam zou activeren. Bij Thaise voetmassage worden de drukpunten op de voetzool met een massagestokje gestimuleerd. Een van de voornaamste doelen van deze vorm van voetmassage is vermindering van spanning op lichamelijk en psychisch gebied.Het verbetert de doorbloeding, activeert de organen en stimuleert de zenuwbanen. De Thaise voetmassage wordt opgebouwd met wrijfbewegingen over de gehele voet om de voet op te warmen, daarna volgen lichte knedingen en acupressuur. De organen van de mens zoals hart, longen, maag, darmen en nieren zijn in de vorm van meridianen terug te vinden op de voetzool. De voetzool wordt in deze visie gezien als de spiegel van het lichaam. Door acupressuur met een massagestokje uit te oefenen op bepaalde punten van de voetzool worden de organen gestimuleerd. Deze massage wordt vaak als aangenaam ervaren. Sommige mensen voelen tintelingen en prikkels. In sommige gevallen kan een (lichte) pijnprikkel voelbaar zijn dit zou wijzen op een blokkade van de energiestroom. Door deze punten zacht aan te drukken en te masseren zou een blokkade kunnen worden verminderd of opgeheven. Voetmassage wordt verondersteld het lichaam tot rust te brengen en de delen die door stress uit balans zijn geraakt van voldoende bloed en energie te voorzien. Doordat in deze visie het lichaam tijdens een voetmassage volledig gestimuleerd wordt zouden er afvalstoffen vrijkomen, wat emoties los zou kunnen maken.